Monthly Archives January 2013

LCD/DLP/LED Projector – Macamana nak pilih

lcd projektor

Setiap sekolah telah dibekalkan dengan LCD projektor, tetapi kebanyakannya sudah berumur. Banyak juga yang telah rosak, bukan sebab selalu guna tapi rosak disebabkan tersimpan rapi di bilik khas tanpa diusik. Sebab apa? Malas betul la nak pinjam LCD projektor ni, kene isi borang le, kene jumpa PK dulu le nak amik kunci, bayangkan tiap-tiap hari nak ngisi borang.

Jadi sudah ramai cikgu yang lebih suka beli sendiri LCD projektor ini. Bukan rugi pun beli, sekurang-kurangnya dapat gak saham di sana nanti. Bayangkan satu kelas ade 30 org pelajar, sehari 5 kelas, 30x5xbil persekolahan.. haha.. jadi cikgu-cikgu nie memang tak berkira sangat la.. tengok je laptop-laptop cikgu boleh dikira dengan jari jika ade cikgu2 yang gunakan Laptop PPSMI dulu.. Semua dah beli sendiri laptopnya..

Ok, panjang pl...

Read More

WIFI Booster

wifi booster slide

Assalamualaikum dan salam hormat.

Sejak kebelakangan ini pelbagai aplikasi online telah diperkenalkan oleh kementerian, sama ada PBS, EMIS, SAPS, HRMIS dan pelbagai lagi. Sambungan internet merupakan satu keperluan kepada guru. Jika guru tiada sambungan internet maka akan sukar bagi guru tersebut untuk menyiapkan segala macam ONLINE ini. Jangan terkejut jika ada sesetengah guru yang sanggup pergi ke Cyber Cafe semata-mata untuk menyiapkan tugasan ONLINE ini.

Bagi guru-guru yang bermodal pasti akan menggunakan BROADBAND sebagai jalan penyelesaian. Bagaimana pula kemudahan yang disediakan oleh KEMENTERIAN. YTL network telah menyediakan kemudahan wifi secara percuma di sekolah. Masalah yang timbul pula adalah mereka hanya menyediakan 3 zoom 4G gateway & 1 sebagai simpanan...

Read More

Bersama Cikgu Romie

bersama cikgu romie 2

Bersama Cikgu Romie adalah blog yang dibina bagi perbincangan dan berkongsi idea tentang teknologi dalam pendidikan. Saya bukanlah seorang yang pakar dalam teknologi maklumat ini, sekadar berkongsi pengalaman dan idea sepanjang saya menjadi guru. Saya sering ditanya oleh rakan-rakan guru itu dan ini berkaitan dengan teknologi-teknologi yang hadir bertalu-talu tanpa ada sekatan. Setiap hari ada sahaja gadjet atau software baru dicipta. Banyak blog yang membincangkan penggunaan gadjet-gadjet canggih ini di internet, tapi bagi saya seorang guru lebih fokus kepada teknologi dalam bidang pendidikan. Bagaimana teknologi ini dapat membantu guru-guru menjadikan pengajaran mereka lebih bermakna.

Antara soalan-soalan yang biasa ditanya kepada saya ‘Mie, aku nak beli laptop la, laptop jenis apa yang ...

Read More